Hva er husmannskost egentlig?
Hva forbinder vi med det i disse ”ferdigmattider”? Er det at maten er laget fra bunnen av med tradisjonsrike råvarer eller er det at det er billig og på en måte fattigslig mat?
Det er kanskje litt av begge deler, priser og tilgang har endret seg stort opp gjennom årene og mye mer er tilgjengelig for oss i dag.
Det er i dag vanskeligere å få tak på noe av det som var vanlig da min far var ungdom, men den gang så visste de ikke hva pizza var for eksempel og i dag har vel ikke mange ungdommer hatt lever til middag.
Bare på de siste ti årene har det blitt betraktelig mindre lever å få tak på i matvarediskene. Ja selv hos slakteren kan det være vanskelig til tider.
Jeg elsker matretter med råvarer som er tilberedt fra bunnen av hjemme på kjøkkenbenken slik at lukt, smak, kraft og krydder beriker miljøet uten for mange E-verdier og forskjellige salter og kunstige aromaer.
Jeg skal utover våren og sommeren prøve å belyse litt norsk tradisjonsmat og mat som oftere ble tilberedt ”før” og så får vi heller ha et løst forhold til ordet ”før”.
Det å koke kraft på bein, kjøtt, fisk, grønnsaker og urter gir en stor tilfredsstillelse til en som er glad i å lage mat. Det blir litt mer ekte og smaken blir som regel bedre enn det ”masseproduserte”.
En kraftig og smaksrik gammel rett er oksehale, enten i gryteform eller som suppe. Og denne oksehalegryten har jeg laget i tretti år nå. Ikke akkurat slik som nå, men ”man tager hva man haver” og så blir resultatet godt i enden fordi jeg brukte basisproduktene. Denne gangen har jeg nok mat til fire fem stykker.
Og det er sånn rundt regnet:
To kilo oksehale, 0,5kg sellerirot, 4 store gulrøtter, 3-4 paprika, 4-5 sjalottløk, 2 store løk, 4 stenger stangselleri, 1 fedd hvitløk og 1 fl rødvin.
Finhakk sjalottløk, hvitløk og halvparten av sellerirot og stangsellerien og kjør gylden i en vid gryte.
Samtidig skal oksehalestykkene brunes og stykkene skal være rullet i mel med godt med salt og pepper i.
Oksehalestykkene plasseres på de gyllne grønnsakene i gryta og rødvin helles over slik at det dekker. Dette skal nå syde under lokk i 2 timer.
Paprika skal grilles i 10-15 minutter, du skal se at det begynner å bli svidd og bobler i skinnet. La bitene ligge en stund i plastpose før du flår av skinnet som nå er en enkel affere. Hakk opp og tilsett gryta.
De resterende grønnsaker har du selvfølgelig kuttet opp i passende biter og alt helles over for å syde med i rundt den siste halv timen.
Totaltiden for kjøttet til å bli mørt og løsne fra beinet er 2,5 time, kanskje opptil 3 timer.
Dette er mektig og smakfull mat som passer godt sammen med en god potetmos eller pasta som tagliatelle. Du serverer selvfølgelig samme rødvinen til i rikelige mengder, men det går fint å servere godt øl til også.
Har jeg fått mye kraft eller velger å servere retten med lite ”saus” til, bruker jeg ofte noe av kraften til løksuppe eller oksehalesuppe ved en senere anledning.
For dette er kraft man ikke skal slå ut eller sløse med. Man får ikke bedre kraft.
Jeg skal kose meg med dette seinere i dag, da jeg har lov til å unne meg noe litt spesielt i dag.
Smakelig måltid da dere 🙂
.
God apetitt Breiflabben og takk for oppskriften
takk
zohre
hei på dagen 🙂
Gutten som kan koke !
jeg er ikke så veldig begeistret for å spise sellerirot av en eller annen grunn – bruker den som smakstilsetning i større biter som gjerne tas ut.
det ser kjempegodt ut – selv om jeg heller tar mash enn pasta – og da en god øl til 🙂
Kos deg 🙂
og jeg begynte – holder litt på – på noe om mat – men fra andre enden liksom – har kokkenes matkunst nesten ødelagt mer enn de kanskje burde – er husmannskost som du sier ikke lenger posh nok ?
Det er noe eget med mat som koker leeeenge og får fram alle smaksstoffene i råvarene. Da trenger man ikke å lasse på med krydder for å få smak.
Tror vel egentlig ikke at dette egentlig er husmannskost, mye av det vi kaller husmannskost idag hadde nok ikke husmannen råd til. 🙂
Dette høres helt herlig ut ;)))
Gratulerer så mye med dagen! 29 atter en gang?
Passende bursdagsmat du har laget!
Du er flink kokk forstår jeg.
At husmannskosten forsvinner er vel fordi ingen har tid til å bruke tre timer på en middag (bortsett fra søndagen da).
Mine barn spiser nesten ikke poteter engang.
Bon apetit! (mon tro om det er 2 «t» i site ordet)
Har visst glemt fransken min.
Kos deg er lettere å si men ikke helt det samme 🙂
Åh mmmm 😯
Farfar laga en veeeldig forenkla en – en boks med oksehalesuppe, steikt kjøttdeig og løk sammen og så ris til. Men det der så schwungt ut 😀
Å, der minnet du meg på noe: Oksehalesuppe, det er det åresvis siden jeg laget. Det er jo så himla godt 🙂
Gryten din så helt fantastisk ut, også 🙂
ble såpass sulten at jeg la ut et nytt på vgb… linket hit seff 🙂
gleder meg til det danske kjøkkenet da… har jo en dansk svigermor… dansk bøf med skikkelig sovs med løk i , nye poteter og en øl… det er da godt nok 🙂
Akkurat no hadde det vore finfint med ferdig middag,skrubbsvolten og dette såg godt ut.Har ikkje smakt oksehalesuppe eg,så det hadde blitt ein ny smaksopplevelse.
Fin bursdagsmiddag det der……og du,alternativet til år som går er kanskje ein smule verre 🙂
God dag vidare,Marieklem
Passar finfint.Tek meg ei skive,kaffi og trimtur i mellomtida eg 🙂
Husmann og husmann…
Høres god ut!
Åååå, det så utrolig godt ut! Oksehalesuppe har jeg både spist hos min mor og til og med laget selv, og man får vel ikke bedre kraft enn nettopp fra oksehaler + disse gode grønnsakene da. Vi har oppi omtrent det samme som deg, men istedenfor paprika har vi tomater. Tenker jeg vil lage en slik gryte jeg, en søndag. Det er ihvertfall mat som er vel verdt den lange ventetida.
Det har jeg faktisk aldri laget, selv om jeg lager husmannskost hjemme her ganske ofte. Oksehaler er jo forholdsvis dyrt med lite kjøtt. Ca rundt 150 kr/kg sist jeg så det.
Men denne var fristende til å prøve 🙂
Nam nam!
Jeg også foretrekker å lage maten fra grunnen av. Er bare unntaksvis at jeg benytter ferdig eller halvfabrikata. Men slike ting som dette er det ikke så ofte jeg setter av tid til å lage. For når jeg først lager god kjøttkraft så bruker jeg den til kjøttsuppa mi. Det er nam det!
Rart det der med husmannskost forresten. En del av det som var kost for husmenn, altså ganske billig, i gamledager er for festmat å regne nå. Fårikål for eksempel. Jeg har alltid syntes at den viktigste ingrediensen i suppa mi, bortsett fra kraften selvfølgelig, er aukene. Og de er jo egentlig bare der for å drøye maten….
Nam….¨
Oksehalegryte er en av mine favoritter, og det laget jeg mye før da vi var en hel familie som bodde sammen og før barna forlot redet.. Både store og små likte det.
Men fremdeles lager jeg det.
I det hele tatt: Jeg synes vi får de kraftigste og mest smakfulle rettene av forparten av et dyr.
Biffer og ytre/indrefileeter går jeg fort lei av, men den langsomme maten som er full av smak, er og blir en delikatesse.
Fårikål og kjøttsuppe er deilig, og også det vi kaller for fersksodd, altså ferskt kjøtt og suppe med grønnsaker, med litt nelliksmak.
Lever er også deilig, og hvalkjøtt. Men begge disse ingrediensene må tilberedes riktig for ikke å bli tørre og smakløse.
Frem for tradisjonell kokekunst og langsom mat!
Jeg så i kommentarrekken på det forrige innlegget ditt at du nettopp har hatt bursdag.
På etterskudd: Hjertelige gratulasjoner med dagen! 🙂
ummmm, nydelig bursdagsmiddag du har laget. 😀
Takk for oppskriften, tar vare på den.
nammm det så godt ut.. 😛
ha en fortsatt fin kveld.
🙂
Nei jeg tror ikke jeg har smakt svinehjerter, men derimot har jeg hygget meg med kalvehjerner og røktevreinsdyrhjerter.
Vi har alltid tidligere kjøpt kjøtt i store partier rett fra gårdbruker, og i senere år fra godkjente gårdsbutikker, fisk i småbåthavna,og tidliger blodfersk fra privatfiskere som fisket rett ute på Saltenfjorden som jeg bor ved, rein i Arjeplog hos noen driftige samer, og elg har jeg selv. Er skogeier på si (på Soløya), og jegerne kommer med kjøtt til meg hver høst.
Tidligere hadde jeg også kjøkkenhage uansett hvor jeg bodde. Likte å oppleve veksten og oppleve resultatet av naturen og menneskelig arbeid.
Men det har jeg sluttet med nå. Nå har jeg bare persille, dill, salat og noen få urter.
GRATULERER HJERTELIG med dagen i dag, Flabben! Håper du har en fin bursdag 🙂
Nam 🙂 det så veldig godt ut! Jeg elsker sånn mat som har kokt lenge, og alt som kan spises med potetmos eller rotmos går rett hjem her 😉
Nå skal jeg bake kake til min far som fyller år i morgen, han har bestilt lukket valnøtt, og det får han selvfølgelig. God helg!
*amavelklemmer mykt på*
husmannskost er det beste når det kommer til alt, da! 🙂
Gratulerer med dagen .. nei, det som er igjen… håper du har det bra!
Jeg har aldri smakt oksehale, men det må jeg nå ser jeg 🙂 Jeg elsker god gammeldags mat . jeg elsker fersk suppe………..åh mammas ferske suppe det var mat det. Og levergryte med masse løk og gulrot. Og blodpudding…det likte jeg helt til jeg så mormor slakta grisen og viste hvordan hun lagde blodpudding………..herregud, jeg var skrekkslagen …..
Å flesk og duppe. DET er godt det. Ingen som lager sånn mat mer bortsett fra meg tror jeg i vår vennekrets. Venner skjønner jo ikke hva jeg snakker om, men eter som hester når de får mat. INGENTING er som god hjemmelaget mat fra bunnen av 🙂
Ungenes venner vil jo helst spise her, for her får de mat fra grytene og ikke rett fra en boks 🙂
Breiflabben vil du sette noe ord på smaken siden det er både tungen og halen
takk
zohre
Men i alle dager, du KUNNE jo ha sagt fra litt før da!
Da må du vente til neste år, men i mellomtiden sender jeg vaniljeduftende og jordbærsmakende amavelkyss, siden du har bursdag 🙂 bare på flabbekinnet da 😉
Nomme nomme nomme nom!!!! Åhhh! Får jo helt abstinenser her!!!
Tenkte på at jeg skulle handle inn oksehaler, her om dagen. Har nemlig planer om å koke glacé. Veldig greit å ha i fryseren.
Ingenting er som god hjemmelaget mat. Mamma var av den gamle skolen, så det ble mye husmannskost. Jeg forsøker så godt jeg kan å lage ting fra bunnen av jeg også. Kjøttgryte, fersk suppe, får i kål, lapskaus og andre ting forsøker jeg å lage når jeg har mulighet. Husker godt at vi hentet en halv gris hos oppdretter da jeg var barn. Det var spennende. Mamma og pappa delte den opp selv. Grisehjerte var middagsmat hjemme hos oss. Og farfar spiste syltelabbene sammen med meg. Men han spiste mye rart når jeg tenker etter.. Han sylta makrell og kokte torskehoder. Inn med mat på den ene siden av munnen, og ut med bein og skinn i den andre munnviken.
Hvis Lille Monster hadde fått viljen, så hadde det nok blitt mest fisk her i gården.. Svensken og jeg er vel noen av de få, som har hatt et barn med raserianfall foran fiskeidsken, fordi hun ikke fikk torsk.. Det var snørr og tåre-striper på glasset..
Oi! Glemte å gratulere med overstått bursdag jo.
Monsterklemmer sendes!!
Bursdag? Din luring! 😀 Grattis!!!!
Oksehaler er nydelig mat, og lager det rett som det er selv når jeg har anledning til å bruke minimum 3 timer på middagen (d.v.s. ikke alt for ofte:) Men jeg bruker ikke de samme grønnsakene som deg, gulrot, tomat og løk er min favoritt til halene.
Lever lager jeg også en del men min absolutte favoritt er hjerte, som det omtrent er umulig å få tak i for tiden. Lammehjerte fylt med persille og hvitløk i dertil egnet saus er himmelsk, og jeg har aldri opplevd noen som ikke liker det, før etter at de har fått vite hva det var.
Men husmannskost? Nja, husmennene var jo temmelig fattige da, og kunne ikke slakte et par kyr bare for to haler til en suppe eller lever, eller hjertemiddag. EKTE husmannskost var vel velling av vann og dårligste sort korn.
Men fine mattradisjoner har vi, godt du tar dem fram og viser ungsauene at det finnes annet enn kebab og taco:)!
Barbarer!
Ta bort kjøttet og lag alt på grønnsakskraft!
Det blir godt.
Jepp, auker er sånneboller lagd av egg og mel og litt melk kokt i kraft. Men tydeligvis ikke helt det samme som komler. For svigermor så svært skeptisk på dem her sist jeg serverte suppe, ettersom hun slett ikke synes at komler er mat for mennesker. Men aukene gikk fint å spise.
Dette så veldig godt ut, men det er IKKE husmannskost. Det begrepet blir så misbrukt i dag. Husmennene for 100 år siden hadde ikke råd til kjøtt og slett ikke oksehale. Det var ikke engang mat hos storbøndende. Selv ikke de spiste så flott mat til hverdags. Kjøtt ja, men det beste kjøttet vle spart til fest. Og tror du husmenn drakk rødvin? En vanlig dag hos en fattig husmann kunen se slik ut:
Arbeidsdagen begynte gjerne kl 5 – 6 om morgenen. Da fikk de varm melk og en brødskive. Mannfolka drakk kaffe til.
kl 9.00 fikk de en halvtimes hvil. Maten var som oftest Flesk( hvis de hadde råd til det, det var svært få husmenn som spiste flesk hjemme) poteter og velling, laget av byggmel og vann.
Kl.12.00 Vassgraut og surmelk
Kl. 16 Flesk og suppe var det vanligste, eller sild. De fattigste spiste grøt og/eller sild.
Kl. 21: Vassgraut og surmelk.
Flabbens festmat burde du kalt dette,( men i dag er jo ikke dette festmat heller)men husmannskost er det ikke.
Det var ikke meningen å være frekk, jeg blir bare så irritert når mat blir presentert med feil betegnelse. Flabbens hjemmelagede hverdagskost låter mye bedre 🙂 eller noe annet. Jeg ser du har mange flotte oppskrifter på bloggen din som jeg godt kunne tenke meg å prøve selv. Mat laget fra bunnen av er alltid det beste. Sild ja, det er gammel husmannskost,det spiste jeg mye som liten, da var det ennå billig mat. Rart å tenke på nå, når jeg ser hvor dyr den er. Bón appetitt 🙂
Din luring! Skal det være på den måten, kan du like gjerne få et ordentlig amavelkyss, de er myke de også 😉
*amavelkysser*
så det så 😀
Unnskyld at jeg avbryter klininga her, men du har fått oppskrift 😉
Husmannskost er supert. Oksehalsuppe er nydelig. Du hadde en litt annen oppskrift her, med rødvin. Den må jeg forsøke en dag. Takk for tipset 🙂 Velbekomme 😆
Når du brukte prdet «husmannskost» så var nok det første som klikket i hjernen»vassgraut», men jeg gikk kanskje litt i lengste laget bakover i tid?
«Vassgraut» hører vel i det minst hjemme i en tid forut for 1930?
Forøvrig var jeg borti noe man kallte «margbein-suppe», en 15 liters dunk som sto og småputret over varmen i hele uka. I bunnen lå noen store margbein (knust med øks), rikelig med vann, poteter, kål, gulerøtter, selleri, løk og kjøttbiter (som man haver) pluss salt, pepper og deretter litt «eksperimentering»
Etter hvert som vi spiste ble det bare kastet på mere vann og litt grønnsaker og krydder (og av og til litt mere kjøtt)
Med nystekte hvitløksbaguetter inntil ble det et fantastisk måltid!
Privatliv er ikke inn for tiden, Flabben! 😉
Men kommer det ikke en ny oppskrift i serien Flabbens husmannlandmannhverdagskost? Oksehalesuppe er godt, men det er da måte på i hvor mange dager man skal spise det på rad. Er jo ikke fårikål heller!
Skjønner at jeg ikke har fulgt med i timen, så gratulererer med dagen på etterskudd! 😀
Husmannskost og kraftsuppe som koker i rødvin skurrer noe aldeles forferdelig i hodet mitt – vi bor i Norge, hallo! Sånn bortsett fra det fikk jeg vann i munnen … 😉
Følger med som best jeg kan jeg, men de der grønsakne edine i neste innlegg har jeg da ikke hjerte til å spise opp. Så ivrig på å forstyrre privatlivet er ikke en gang jeg 😉